Saturday, November 13, 2010

Mutiara Ilmu II


Ini nota yang saya sempat tulis semasa menghadiri Kuliah Maghrib di sebuah surau di Kangar. Saya ingin berkongsi dengan kawan-kawan yang tidak berpeluang untuk mendapatkan mutiara-mutiara ilmu yang berbentuk tazkirah ini. Selain mengharapkan pahala dari usaha ini, saya juga berdoa semoga ianya dapat melupuskan sebarang dosa dan kemaksiatan yang saya ada lakukan sebelum ini. Kalimah Allah dalam Surah Hud ayat 114 ada tertera:

"Sesungguhnya amalan-amalan yang baik itu menghapuskan (dosa) perbuatan-perbuatan yang buruk. Itulah peringatan bagi orang-orang yang ingat"


Selamat membaca teman-teman sekalian...

***

1. Orang yang menyebut 'Alhamdulillah' dengan penuh kefahaman dan kesedaran akan dapat memenuhi neraca timbangan kebaikan di akhirat kelak.


2. Alla
h tidak mahukan daging dan darah binatang korban tetapi mahukan ketaqwaan pengorbannya.


3. Jangan tunggu orang lain tahu dulu baru kita nak laksanakan perintah Allah sebaliknya kita terus buat jika sudah mengetahuinya.


4. Sifat perintah Allah ialah mustahil menzalimi hambaNya.


5. Kenapa syariat Allah masih belum dapat dilaksanakan ialah kerana masyarakat melihat ianya zalim.6. Kain kafan yang paling baik ialah yang paling murah.


7. Semakin banyak harta kita yang tidak dilunaskan
tanggungjawabnya, semakin besarlah 'seterika' yang akan menggosokkan badan kita di akhirat nanti.


8. Bala turun bukan sahaja kerana banyaknya maksiat, tetapi dek kerana kebisuan para ulama hari ini mempertahankan Islam.


***Wallahua'lamRB,Arau,
6.16 PM
No comments: