Monday, October 18, 2010

Cara Mudah & Murah Cegah Nyamuk


1. Nyamuk cukup mengganggu dan sangat berbahaya sebagai agen pelbagai penyakit yang boleh membunuh seperti Aedes,Malaria dan terbaru Chikugunya (kalau salah eja tolong betulkan ya).Bunyi desirannya pun sudah berupaya membuatkan seseorang itu tidak dapat belajar atau bekerja dengan memuaskan keesokan harinya kerana tidak cukup tidur pada malamnya dek kerana penangan 'lagu' nyamuk yang 'sumbang' ini.huhu...

2. Pelbagai jenama ubat dan penyembur racun boleh didapati di pasaran hari ini istimewa untuk membunuh dan menghalau nyamuk seperti Ridsect,Fumakilla,Shieldtox dan lain-lain.Ada juga di kalangan kita memilih untuk memasang kelambu sebagai tanda protes terhadap kehadiran makhluk Allah ini dan tidak kurang juga yang mengambil keputusan untuk memfogging binatang tersebut,selalunya dibuat di kolej-kolej untuk mem'berambus'kan binatang perosak ini.

3.Untuk post terbaru kali ini,saya ingin berkongsi dengan teman-teman,cara mudah dan murah untuk menangani mereka.Sesuai bagi siswa-siswi yang menginap di kolej-kolej atau rumah sewa,ataupun bagi mereka yang tinggal di flat dan apartment,dan juga bagi mereka yang kurang berada..:)

Barang-barang yang diperlukan seperti berikut:
-200 ml air
-50 gram gula merah
-1 gram ragi
-botol plastik 1.5 liter
-kertas/plastik hitam secukup rasa :)

Cara-caranya:-

Step 1
Potong botol plastik di tengah dan simpan bahagian atas/mulut botolStep 2
Campur gula merah dengan air panas.Biarkan ia sejuk kemudian tuangkan di bahagian potongan bawah botol.Step 3
Masukkan ragi dan tidak perlu kacau.Ini untuk menghasilkan karbon dioksida.Step 4
Pasang@matchkan bahagian atas/mulut botol tadi dengan posisi terbalik seperti corong (seperti dalam gambar)Step 5
Bungkus botol dengan kertas/plastik hitam kecuali bahagian atas didedahkan.Kemudian letak sahaja di 'markas' mereka :)Step 6
Lebih kurang 2 minggu,anda boleh melihat hasilnya-jumlah nyamuk yang matiSelain membersihkan habitat atau tempat pembiakan mereka,method ini boleh sahaja digunakan di sekolah-sekolah atau di tandas.Lagi banyak benda ini lagi bagus.

Saya mencadangkan anda berkongsi cara ini dengan ketua kampung,JKKK,jiran-jiran,housemate atau roommate anda.

Selamat mencuba :)


Wallahua'lam


RB,Arau
6.10 PM

No comments: